Nooit gif. Als je niet ziet welke ellende je aanricht heb je er ook geen zorgen om.


PIJNLIJKE DOOD

Ik gebruik nooit rattengif bij de rattenbestrijding.

Rattengif

Als je niet ziet welke ellende je aanricht heb je er ook geen zorgen om. Zo werkt het met rattengif ook. Het gif wordt geplaatst in een bakje en als het de volgende ochtend weg is wordt het weer aangevuld en je denkt dat het zo goed gaat.

Wat je niet ziet is dat de rat een langzame ellendige dood sterft. Het rattengif is een bloedverdunner en als de rat in de loop van de dagen voldoende ervan gegeten heeft krijgt het dier interne bloedingen, raakt verzwakt en zal uiteindelijk ergens sterven.


STANKOVERLAST

Een dode rat die tot ontbinding komt kan een vreselijke vieze lucht veroorzaken.

Rat in ontbinding. Foto EcoRat

Volwassen mannetjes ratten wegen van 350 tot 600 gram, vrouwtjes ongeveer 250 tot 400 gram en zal bij het tot ontbinding komen voor ernstige stankoverlast zorgen. Waar de rat sterft heb je bij het gebruik van gif niet in de hand. Fijn dat de ratten die je eerst in de nacht uit de slaap hebben gehouden dood zijn. Spijtig voor je dat ze nog vele weken in de dubbele wand of op plafond liggen te stinken en de maden eruit lopen.

Als ik de rat schiet heb ik wel in de hand waar de rat dood gaat en ik voer het dier ook af.


VERSLEPEN VAN GIF

Rattengif wordt ook door slakken gegeten die weer voer voor egels zijn.

Rat & gif (andere foto)

Niet alleen ratten eten van het gif, ook slakken kunnen erbij komen.

Een bijkomend probleem is dat ratten het gif van de plaats waar het wordt aangeboden kunnen verslepen naar andere plekken. Daar kunnen slakken, egels, marters en andere beschermde dieren ook een dodelijke directe vergiftiging oplopen. De door het gif verzwakte ratten worden een gemakkelijke prooi voor hun natuurlijke vijanden als uilen (vooral jong ratten), sperwer, hermelijn, bunzing, huiskatten en reigers en worden indirect vergiftigd.


-

DOORVERGIFTIGING

Vergiftigde ratten zijn een makkelijke prooi voor de huiskat, sperwer of uil.

Huiskat of boerderijkat met gevangen rat 

Doordat deze predatoren, ook bijvoorbeeld uw huiskat, de met gif verzwakte ratten eten worden deze ook vergiftigd en daarmee raakt de balans in het ecosysteem extra verstoord en zal een nieuwe rattenplaag sneller weer ontstaan. Het gebruik van gif is een doodlopende weg. Ook voor de kat of uil.

Het is om die reden dan ook goed dat via Europese regelgeving particulieren al jaren geen rattengif meer mogen gebruiken. Per 26 december 2023 mogen uitsluitend gecertificeerde bedrijven het rattengif alleen nog binnen als laatste redmiddel gebruiken.


WEL ZEKERHEID

Ratten onder infrarood licht zijn prima te herkennen.

Zekerheid van wat er bestreden wordt. Foto: EcoRat

Met gif weet je dus niet wat er gebeurd en welke ellende je veroorzaakt. Bij het rattenjagen weet ik wel met zekerheid dat ik op een rat schiet. Huiskatten maar ook egels, marterachtingen en andere beschermde dieren lopen bij de rattenjager geen gevaar. 

Voor de veiligheid en rust gaan toch altijd de hond, andere huisdieren en mensen naar binnen voordat de jacht aanvangt. Ik heb liever niet dat onder de duisternis van de nacht de hond mij aanziet voor een ongewenst persoon en me te grazen neemt.


GEEN KLEMMEN

Rattenklemmen doden ook andere dieren dan alleen ratten.

Oude rattenklem 

Net als gif is een klem niet specifiek. De klem is wel bedoeld om een rat te vangen maar net zo gemakkelijk loopt er een egel, marter of ander beschermd dier in. Daarnaast kunnen dieren ernstig lijden als ze in een klem vast komen te zitten. In het meest gunstige geval zijn ze op slag dood maar vaak loopt het minder goed af en komen ze met enkel hun poot vast te zitten. Soms knaagt de rat met zijn scherpe snijtanden zijn eigen poot af om te ontkomen.

Dus liever geen klemmen en zeker niet zo'n oude brute met tanden zoals hierboven afgebeeld.