Rattenkoning

Het woord rattenkoning suggereert wat er in het plaatje hiernaast te zien is. De koning van de ratten met kroon en al. Het geloof van het volk was dat de koning een kroon behoorde te hebben dat gemaakt was van schenkingen vanuit het volk. Bij een rattenkoning zou de kroon bestaan uit de staarten van zijn onderdanen. Dat is natuurlijk een volksgeloof behorende bij de tijd waarin deze (Franse) rattenkoningen in de 16e eeuw voor het eerst gedocumenteerd zijn.

De rattenkoning van Rucphen.

Dat de staarten van ratten met elkaar in de knoop kunnen komen is wel waar. Als je er een in het echt wilt zien dan is Naturalis in Leiden daarvoor de aangewezen plek omdat er wereldwijd er maar zes bewaard zijn gebleven die in musea te zien zijn. In Naturalis wordt de rattenkoning van Rucphen  bewaard. Boswachter Petrus Van Nijnanten die in Rucphen Landgoed Schijf van Hector Carlier (1884-1946) beheerde hoorde in de strenge winter van 1963 luid gepiep vanuit een schuurtje achter op het erf komen en vond een levende rattenkoning bestaande uit 7 zwarte ratten. Zijn jachthond had hem ernaartoe geleidt. Deze rattenkoning is nu in de collectietoren van Naturalis te zien in de oorspronkelijke ronde houten kist. 

Alleen zwarte ratten.

De rattenkoning komt alleen voor bij zwarte ratten en is nooit waargenomen bij bruine ratten. Een verklaring daarvoor zou zijn dat zwarte ratten een wat langere, dunnere en meer flexibele staart hebben. Hoe een rattenkoning ontstaat heeft nog nooit iemand waargenomen.

Rattenkoning die in 1963 in Rucphen is gevonden en te zien is in Naturalis.

Rattenkoningen (artikel uit Straatgras jaargang 2, nummer 1, februari 1990)

Ontstaan van een rattenkoning.

Er wordt gedacht dat een rattenkoning kan ontstaan als veel ratten dicht op elkaar zitten en flink bewegelijk zijn bijvoorbeeld in een nest en als het koud is. Om elkaar warm te houden kruipen ze dichter tegen elkaar aan. Vaak bestaat de rattenkoning uit overwegend jonge ratten en bestaat meestal uit vijf tot twaalf jonge dieren. Als de staarten in elkaar verstrikt raken dan is er vaak hooi of stro maar ook ander materiaal in de knoop aanwezig. Ook wordt verondersteld dat de staarten bevuild zijn met voer en uitwerpselen en daardoor wat meer plakkerig zijn. Dit zou bijdragen aan het ontstaan van de knoop. Ook zou het aan elkaar vriezen van de staarten tijdens de slaap een knoop kunnen initiëren.

In Nederland is naast Rucphen ook een rattenkoning gevonden in Maastricht en eigendom van Plaagdierbeheersing Olischlager BV. Deze rattenkoning is aanwezig in Het Natuurhistorisch Museum in Maastricht. Wereldwijd zijn er totaal 39 gevallen betrouwbare beschrijvingen gegeven. In 1997 is in Roeselare (B) nog een rattenkoning gevonden door een professionele rattenbestrijder. De grootste rattenkoning bestaat uit 32 ratten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.