blog

De staart van een rat

Een van de belangrijkste kenmerken van een rat is de haarloze, lange staart die lijkt te bestaan uit ringen. Als ik mensen spreek waar ik de ratten kom bestrijden dan speken ze vooral over die enge staart die ze hebben, nooit over de snorharen, oren of de voorvoeten waar slechts 4 tenen te vinden zijn. 

Lees meer »

Heb je nog tijd om een keer ratten te schieten

Mijn laatste bezoek bij deze melkveehouder was van januari 2023. Nu 15 maanden later kreeg ik een WhatsApp bericht van hem of ik nog een keer tijd had om ratten te komen bestrijden. Ondanks de genomen maatregelen was er de laatste weken een sterke toename in schade die de ratten veroorzaakte. De maiskuil werd kapot gevreten, in schuifdeur van de loopstal hadden ze een gat geknaagd en ze waren op nog meer plekken schade aan het veroorzaken.

Lees meer »

Leidsch Dagblad een nacht mee met rattenjager van Diemen

16 februari 2024 werd ik gebeld door Chiara Mars journaliste van het Leidsch Dagblad. Ze wilde een reportage maken over rattenjagen als bestrijding van ratten nu het gebruik van gif niet meer mag. Na wat uitleg hoe het rattenjagen in zijn werk gaat en waar ik het meestal uitvoer kwam de vraag of ik het goed vond dat ze een keertje mee mocht.

Lees meer »

Voortplanting en groei van ratten

Ratten kunnen zich zeer snel voortplanten. Theoretisch kan een paartje ratten in een jaar tijd tot 1.800 nakomelingen krijgen. In werkelijk zal dat nooit gebeuren omdat in een natuurlijke omgeving met predatoren er veel gevangen worden, verongelukken of sterven door voedselgebrek. De voortplanting vindt het hele jaar door plaats met een piek in het najaar rond september en oktober en in het voorjaar rond de maand maart. 

Lees meer »

Ratten in de slootkant

Een bruine rat is een uitstekende zwemmer en wordt ook wel aangezien voor de woelrat (waterrat) die ook uitstekend kan zwemmen maar een stompere snuit en een dikke, ruige, glanzende vacht heeft. Hoe goed bruine ratten kunnen zwemmen is te zien in deze video opnames die ik tijdens bestrijding van ratten heb gemaakt.

Lees meer »

Een kerkuil als rattenbestrijder

Een rattenplaag voorkomen is altijd beter dan hem te moeten bestrijden. Kerkuilen zijn prima vangers van jonge ratten en kunnen een populatie klein houden en daarmee voorkomen dat het uitgroeit tot een plaag. Indrukwekkend is zijn gehoor en de mogelijkheid om nagenoeg geruisloos te vliegen. Het is een prachtverschijning. Zo een hulp in de rattenbestrijding wil je toch ook wel op je erf hebben. Plaats een kerkuilenkast.

Lees meer »

Help een rat in de keuken

Op de 2e dag van het nieuwe jaar word ik gebeld of ik zou kunnen komen helpen omdat er een of meerdere ratten in de keuken zitten. Natuurlijk wil ik helpen maar een rat in een keuken van 4,5 bij 2,5 meter schieten heb ik niet zoveel trek in. Zo'n keuken staat vol met prijzige apparatuur, op zo een korte afstand schieten is lastig en deze rat is pas veelal te zien na middennacht. Dit gaat een klus met klapvallen worden. De bewoonster was zo handig om een beveiligingscamera neer te zetten om uit te vinden welk dier er in de nacht in de keuken bezig was. Mij gaf het meteen inzicht in waar de rat vandaan kwam en waar hij naar toe trok.

Lees meer »

Thermische richtkijker

Ratten bestrijden met een persluchtgeweer doe je in de nacht wanneer het donker is en de ratten tevoorschijn komen. Als je ze wilt schieten moet je ze wel kunnen zien in deze nachtelijke omstandigheden. Nachtzichtapparatuur heb je in twee variaties. 

Lees meer »

Hulp uit onverwachte hoek

Het is bekend dat uilen grote hoeveelheden knaagdieren kunnen vangen voor voedsel. Zo vangt een kerkuil er per jaar ongeveer 1.500 waarvan het overgrote deel muizen zijn en een  veel kleiner deel ratten. Met de grote ratten hebben ze moeite maar als ze vele kleine ratten weten te vangen ontstaat er minder snel een rattenplaag. Een nest met kerkuilen eten wel tot 25 knaagdieren per nacht. 

Lees meer »

Ratten en de ziekte van Weil

Als je in contact komt met vochtige aarde en water waar ratten zitten, kan je de ziekte van Weil oplopen. Het RIVM schrijft:  "Mensen die werken met riool, grond of oppervlaktewater hebben een grotere kans. Iemand die de ziekte van Weil heeft gehad, kan de ziekte opnieuw krijgen."

Lees meer »

Verschillen en overeenkomsten bruine en zwarte rat

De twee meest voorkomende ratten in Nederland zijn de bruine rat (Rattus norvegicus) en zwarte rat (Rattus rattus). Voor deze twee ratten heb ik een ontheffing om ze met het persluchtgeweer te mogen bestrijden. Op deze pagina worden de overeenkomsten en de verschillen tussen deze twee ratten besproken. De bruine rat, ook wel rioolrat genoemd, is plomper en robuuster dan de zwarte rat en de kleurvariaties van deze twee rattensoorten zijn zo groot dat er een flinke overlap is. Alleen aan de kleur kan niet worden bepaald met welke van de twee soorten ratten je te maken hebt. 

Lees meer »

Ratten en storm

Ratten hebben een goed gehoor en kunnen een grote range aan frequenties waarnemen. Daar waar mensen geluiden van 16 tot 20.000 Hertz (trillingen per seconde) kunnen waarnemen kunnen ratten dat van 400 tot 80.000 á 90.000 Hertz. De oren zijn aan de zijkant van hun kop zijn geplaats en daardoor kunnen ze de richting bepalen waar het geluid vandaan komt. Tevens nemen ze waar met hun snorharen en voelsprieten en vormen ook daarmee een beeld van hun omgeving.

Lees meer »