Herken ratten. Holen, looppaden en doorgangen.

Zo herken je ratten aan hun gangen, holen en looppaden. De bruine rat maakt als hij buiten leeft holenstelsels tussen stenen, aan de voet van bomen en vaak in het talud nabij een sloot. In deze gangenstelsels hebben ze een nest om te rusten, te slapen en waar de jongen worden geboren. Deze gangen worden maximaal een halve meter diep gegraven en hebben een doorsneden van 5 tot 9 cm het hol heeft een doorsnede van 6 - 9 cm. Het nest kan ook bovengronds gemaakt worden tussen stenen.

Ratten die binnen leven maken hun nest in holle ruimtes tussen muren, achter isolatiemateriaal onder vloeren, in gierkelders en in balen met hooi of stro. Bovengronds kunnen de verschillende gangen en nesten met elkaar verbonden zijn via looppaadjes. Hieronder een reeks van foto's die ik op verschillende plaatsen genomen heb en waar duidelijk de ingang van de holen en looppaden te zien zijn. Het is echt niet altijd zo duidelijk als hier op de foto's. 

Vers gegraven rattengang.

Ingang van een rattenhol met vers gegraven aarde vanuit de gang. Deze ingang van het rattengang zit onder een houtril.

Rattenhol onder een boomheg bij de slootkant

Uitgang van een rattenhol in de oever tussen het gras en onder de lage takken van een bomenhaag.

Rattengang dwars door de maiskuil.

Een rattengang dwars door de maiskuil. De verkleuring van de mais komt door verrotting en bederf omdat er nu zuurstof bij komt.

De ratten hebben het hout weggeknaagd om bij het voer te kunnen komen.

De graanproducten liggen opgeslagen in een kist maar de ratten hebben de kier groot genoeg geknaagd om er bij te kunnen.

Rattengang in het kippenhok

De ratten wonen in het kippenhok. De gangen door het mengsel van strooisel en kippenuitwerpselen komen uit onder de kippen.

Hier wonen de ratten aan de zijkant van de sleufsilo die gevuld is met mais en afgedekt met aardappelpuree. Elke avond tafeltje-dek-je.

De ratten wonen veilig onder de sleufsilo met mais.

De sleufsilo staat op heipalen, de grond eronder is verzakt. De ratten wonen veilig onder de sleufsilo met mais. Hier schoot ik 3 ratten.

De ratten hebben hun nest achter de wanden van deze voeropslag.

De ratten wonen in de aarde tussen twee sleufsilo's. Hier is een druk belopen uitgang onder een van de wanden.

De uitgang van een rattengang. De ratten hebben hun hol diep in het stroo.

De ratten hebben hun hol in een dik pak stro gemaakt. Dit is een deel van de stal waar de koeien kalveren. 

Een door de rat gegraven doorgang onder de muur het kippenhok in.

De ratten komen uit de slootkant lopen achter een oude deur langs die tegen het kippenhok staat. Daarachter is de doorgang gegraven het kippenhok in. (boven in de foto)

Rattengang in een moestuin bij het koppenhok.

Nieuw gegraven rattengang bij een klaphekje dat een moestuin afsluit. 2 meter verder is het kippenhok waar ze 's nachts gaan eten.

Rattengang door de mais in een sleufsilo onder het afdekzijl.

Rattengang door de mais in een sleufsilo onder het afdekzeil. Ook hier is het bederf van de mais te zien. 

Rattenhol onder de betonplaat bij de krachtvoerbulk.

Onder de betonplaat waar de krachtvoersilo staat hebben de ratten een hol gemaakt. Lekker dicht bij het eten. 

Rattenholen en paden in de kant van de sloot.  De ratten hebben zich gevestigd onder de bodembedekkers bij de kippenuitloop..

Door ratten vers gegraven gang.

Uitgegraven rattengang in de kant van de sloot. Deze gangen zijn druk belopen en zitten achter de sleufsilo met mais. 

Het hele talud is instabiel geworden door het vele graafwerk van de ratten. Ratten hebben er hun holen en gangen. Klik op de afbeelding om het te vergroten. 

De ratten hebben op 6 plekken een gang onder de wand van de sleufsilo door gegraven om bij de mais te komen. Hier één van de gangen.

Ratten kom onder de muur van de sleufsilo om daar mais te gaan eten.

Vers door ratten gegraven doorgang onder de muur van de sleufsilo door. Ze wonen in holen onder bramenstruiken en komen hier eten.

Onder de rand van de sleufsilo is de uitgang van een rattenhol .De nesten zitten in de grond tussen de wanden van twee sleufsilo's.

Verse grond bij de uitgang van een rattenhol

Verse grond bij de uitgang van een rattengang aan de kant van de sloot tussen de bomen. De plek waar ratten graag hun hol maken. 

Rattenpad onder pellet die bij het gras uitkomt.
Door ratten platgelopen gras.

De ratten hun hol tussen de stenen (achter en overgroeid met gras) en lopen ze onder de pellets door naar de maiskuil voor eten. 

Ratten gaan tussenen de elementen van de sleufsilo door en eten een gang de maiskuil in.

De betonelementen van de sleufsilo sluiten niet goed aan. Vandaar graven en eten de ratten zich een gang de maiskuil in.

Rattenholen in de oever.

Rattenholen in de slootkant vlak bij de sleufsilo met voer voor de koeien. De ratten knagen door de afdekfolie heen om bij het voer te komen. 

Afbeelding rattenkeutels. Verste rattenkeutels. Keutels van de bruine rat hebben een beetje kromme vorm.

Verse rattenkeutels. Keur is bruin of grijs met bij een volwassen rat een lengte van 2 cm en een halve cm dik. De keutels liggen vaak bij elkaar in hoopjes. 

De uitgang van de rattengang in de aardappelpuree. 

De uitgang van een rattengang tussen de twee sleufsilo's. In de loop van de avond zijn hier 3 ratten uit gekomen en afgeschoten.

Een uitgang van ratten onder de betonplaat. Vers gegraven.

Ook hier zitten de ratten onder een betonplaat. De uitgang is vers gegraven. Deze betonplaat ligt naast de sleufsilo met mais. Alweer!

Rattengang in oud koeienvoer dat ligt te composteren.

Rattengang in oud gras dat koeienvoer was. De ratten graven de gang dieper en werken het materiaal naar buiten en ligt nu voor de ingang. 

Rattenloopgang  onder de struiken langs de kant van de sloot.

Een rattenloop langs de kant van het water onder de struiken. De ratten lopen hier van hun hol naar de loopstal om mais te eten. 


De eigenaar van het kippen hok vermoedde wel dat er ratten waren. Niet alleen in het kippenhok zelf zijn sporen te zien van ratten maar ook buiten het kippenhok. De groentetuin is omgeven door een houtril en daaronder is de uitgang van een rattenhol. De grond van de graafwerkzaamheden ligt aan de kant van de tuin en aan deze kant van de houtril lopen de ratten naar het kippenhok. Hieronder is goed het looppad te zien.

Uitgang van een rattenhol onder snoeihout. De uitgang ligt verborgen chter brandnetels en gras.

De uitgang van het rattenhol onder de houtril ligt mooi verborgen achter het gras en de brandnetels. Het looppad van de raten is goed te zien ondanks het snelgroeiende gras.

De loopgang van ratten. Ratten lopen vaste paden in het donker. Telkens de bekende en veiligste route

Zicht vanaf het kippenhok naar de houtril. Het platgetreden gras op het looppad van de ratten van het hol naar het kippenhok wijst erop dat het druk belopen is.

Looppad van ratten door het gras naar de hoek van het kippenhok.

Zicht vanaf het het rattenhol naar het kippenhok. Het pad komt uit op de hoek van het kippenhok. Vandaar lopen de ratten een stukje achter het betongaas en gaan het kippenhok in.

De ratten hebben onder de muur van het kippenhok een gang gegraven om het kippenhok in te komen.

De ratten komen bij het kreupelhout vandaan en gaan onder het vlonder naar de doorgang die ze in de buitenwand hebben geknaagd.

Uitgang van een rattengang onder een houten plaat vandaan. In het kippenhok.

Daar komen de ratten uit onder een ander stuk hout dan in het kippenhok ligt. Hier is de uitgang te zien. Het is druk belopen. 

De ratten hebben drie eieren van de kip gepikt. Op de foto een door ratten leeg gegeten kippenei.

De ratten komen het kippenhok binnen om van het kippenvoer te eten. Tevens stelen ze de eieren van de kippen en eten deze op.


Een kiertje van 2 cm is voor een rat al genoeg om het kippenhok in te komen.

De doorgang van de rat naar het kippenhok is dichtgemaakt met stenen. Toch hebben de ratten nog een klein gaatje over (2 cm is al genoeg) om het kippenhok in te kunnen komen.

Rattenkeutels van de bruine rat zijn zo'n 12-20 mm lang en 5-7 mm in doorsnede en cilindervormig met aan elke kant een puntig uiteinde. De keutels hebben een grove structuur.

Hierboven in het midden verse rattenkeutels die nog vochtig zijn, glimmen en donkerder van kleur. Binnen zijn oude uitwerpselen van ratten uitgedroogd, doffer en lichter van kleur. 

Rattenhol tussen de perkplanten.  De ratten lopen onder de perkplanten door naar het melklokaal. Daar gaan ze eten in de voerbakken van de koeien. Tijdens het melken krijgen de koeien daar hun krachtvoer.

Tegen de muur van de loopstal onder de perkplanten hebben de ratten hun hollen. Ze lopen onder de struiken naar het melklokaal om in de voerbakken van de koeien te eten.


In de schuur graven ratten holen en hier gaan ze onder de muur door.

De ratten komen uit de schuur met hooi en stro opslag door deze doorgang en gaan bij de maiskuil eten. 

Hier graven ratten gangen door het zand naar het eten in de maiskuil

Gisteren was de maiskuil nog met nieuw zand afgedekt. In de nacht hebben ratten toch weer een gang gegraven om bij het voer te komen. 

Ratten holen in tuin onder de dichte begroeiing en in het kippenhok gaan ze ratten eten.

Het kippenhok staat 10 cm voor de muur van de stal. De ratten lopen daar tussendoor en komen door deze doorgang naar binnen. 


Ratten gang in de mesthoop.

De mest uit de kalverstal ligt op een hoop en is warm van de organische broei. De warmte wordt als rood weergegeven. Zie ook het donkerrode rondje van de warme rattengang.

De rat zit in de uitgang van de de gang.

Onder infrarood licht is te zien dat de rat aan het eind van de gang naar buiten zit te kijken. Hij heeft me in de gaten maar waant zich er veilig.

Duidlijk is de uitgang van de rattengang te zien. De ratten gang in de warme mesthoop.

De foto is gemaakt met flits en in de regen. Duidelijk is de rattengang te zien. Hier heb ik twee ratten geschoten. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.