Zo herken je ratten aan hun gangen, holen en looppaden. De bruine rat maakt als hij buiten leeft holenstelsels tussen stenen, aan de voet van bomen en vaak in het talud nabij een sloot.. In deze gangenstelsels hebben ze een nest om te rusten en te slapen en waar de jongen worden geboren. Deze gangen worden maximaal een halve meter diep gegraven en hebben een doorsneden van 5 tot 9 cm het hol heeft een doorsnede van 6 - 9 cm. Het nest kan ook bovengronds gemaakt worden tussen stenen.
Ratten die binnen leven maken hun nest in holle ruimtes tussen muren, achter isolatiemateriaal onder vloeren, in gierkelders en in balen met hooi of stro. Bovengronds kunnen de verschillende gangen en nesten met elkaar verbonden zijn via looppaadjes. Hieronder een reeks van foto's die ik op verschillende plaatsen genomen heb en waar duidelijk de ingang van de holen en looppaden te zien zijn. Het is echt niet altijd zo duidelijk als hier op de foto's.

Ingang van een rattenhol met vers gegraven aarde vanuit de gang. Deze ingang van het rattenhol zit aan het eind van een houtril.

Uitgang van een rattenhol in de oever tussen het gras en onder de lage takken van een bomenhaag.

Een rattengang dwars door de maiskuil. De verkleuring van de mais komt door verrotting en bederf omdat er nu zuurstof bij komt.

De graanproducten liggen opgeslagen in een kist maar de ratten hebben de kier groot genoeg geknaagd om er bij te kunnen.

De ratten wonen in het kippenhok. De gangen door het mengsel van strooisel en kippenuitwerpselen komen uit onder de kippen.

Hier wonen de ratten aan de zijkant van de sleufsilo die gevuld is met mais en afgedekt met aardappelpuree. Elke avond tafeltje-dek-je.

De sleufsilo staat op heipalen, de grond eronder is verzakt. De ratten wonen veilig onder de sleufsilo met mais. Hier schoot ik 3 ratten.

Nieuw gegraven rattengang bij een klaphekje dat een moestuin afsluit. 2 meter verder is het kippenhok waar ze 's nachts gaan eten.

Rattengang door de mais in een sleufsilo onder het afdekzeil. Ook hier is het bederf van de mais te zien.

Onder de betonplaat waar de krachtvoersilo staat hebben de ratten een hol gemaakt. Lekker dicht bij het eten.
Rattenholen en paden in de kant van de sloot. De ratten hebben zich gevestigd onder de bodembedekkers bij de kippenuitloop..

Uitgegraven rattengang in de kant van de sloot. Deze gangen zijn druk belopen en zitten achter de sleufsilo met mais.
Het hele talud is instabiel geworden door het vele graafwerk van de ratten. Ratten hebben er hun holen en gangen. Klik op de afbeelding om het te vergroten.

De ratten hebben op 6 plekken een gang onder de wand van de sleufsilo door gegraven om bij de mais te komen. Hier één van de gangen.

Vers door ratten gegraven doorgang onder de muur van de sleufsilo door. Ze wonen in holen onder bramenstruiken en komen hier eten.


De ratten hun hol tussen de stenen (achter en overgroeid met gras) en lopen ze onder de pellets door naar de maiskuil voor eten.

De betonelementen van de sleufsilo sluiten niet goed aan. Vandaar graven en eten de ratten zich een gang de maiskuil in.

Rattenholen in de slootkant vlak bij de sleufsilo met voer voor de koeien. De ratten knagen door de afdekfolie heen om bij het voer te komen.

Nieuwe rattenkeutels. Keur is bruin of grijs met bij een volwassen rat een lengte van 2 cm en een halve cm dik. De keutels liggen vaak bij elkaar in hoopjes.

De uitgang van de rattengang in de aardappelpuree.

De uitgang van een rattengang tussen de twee sleufsilo's. In de loop van de avond zijn hier 3 ratten uit gekomen en afgeschoten.

Ook hier zitten de ratten onder een betonplaat. De uitgang is vers gegraven. Deze betonplaat ligt naast de sleufsilo met mais. Alweer!
Reactie plaatsen
Reacties