Wat bruine ratten allemaal kunnen.

Ratten zijn motorisch bijzonder vaardige dieren. Bruine ratten kunnen goed zwemmen, duiken, springen, klimmen en graven niet te vergeten. Op deze pagina beelden van bruine ratten in actie. 

Rat zwemt in de sloot

Ratten klimmen

Kunnen ratten klimmen? 

Dit is een die ik wel eens krijg. Zie hier hoe goed een rat langs een stalen hoekprofiel omhoog klimt.

06-06-2023 Ik werd gebeld of ik kon komen kijken want deze akkerbouwer had plots flink last van ratten. Ze liepen zelfs overdag in de schuur rond op zoek naar graan. 

Als ondersteuning kreeg ik het volgende filmpje toegezonden van een rat die langs een tafelpoot omhoog klimt. De tafelpoot is gemaakt van glad staal hoekprofiel. Zie in het vertraagde gedeelte van de video hoe handig de rat dat doet. Hier is een bruine rat te zien maar zwarte ratten kunnen nog beter klimmen. 


Rat steelt en eet een kippenei

02-06-2023 Deze rat heeft zijn hol onder het kreupelhout en in de avond gaat hij door een gegraven gang onder de muur van het kippenhok door het kippenhok in. Daar wordt de kip beroofd van haar eieren.

Hier zie je drie keer de rat met het kippenei van het trappetje af gaan. Behendig neemt hij het gladde en grote ei mee.

Met deze opnames weten we zeker dat hier de ratten verantwoordelijk zijn voor de verdwijning van de eieren. Een broedende krielkip was ook van al haar eieren beroofd.

Klik rechts beneden voor volledig schermweergave. Er zit geluid bij deze opnames. 


Rat rooft een eendenkuiken

Zwemt deze rat er met een geroofd kuiken vandoor?

Vanavond (01-05-23) Zag ik aan de overkant van de sloot door het riet iets opgloeien dat leek op een eend die op de kant in het hoge gras zat. Heel stilletjes stond ik te kijk toen de eend plots een paar paniek geluiden uitstootte en de pullen alle kanten op het water in schoten. Als je goed in filmpje hiernaast kijkt lijkt het erop dat een rat met een kuikens in zijn bek het water in gaat en er mee weg zwemt. Ik weet bijna zeker dat de rat een kuiken heeft. De rat zwem trager dan gebruikelijk, ligt dieper in het water en er is een extra brede boeggolf. Klik in de rechter benedenhoek van de video voor groot beeld.

Ik begin te filmen als de kuikens het water in schieten. 


Ratten zwemmen

Zwemmen van rat bij daglicht.

Meestal zie ik in de nacht de rat door mijn thermische- of door de richtkijker. Hiernaast is echter een opname bij daglicht te zien. Mijn broer was ergens aan het vissen en een volwassen rat kwam langs zwemmen. Hij maakte deze opname snel met zijn mobiele telefoon. 


Zwemmen van rat in de nacht onder infraroodlicht.

Met een nachtrichtkijker onder infrarood licht is deze opnamen gemaakt. Ik wilde net schieten maar toen zwom de rat weg. Hier zie je ook hoe snel en soepel een rat kan zwemmen. Deze rat had over de kant kunnen lopen maar besloot te zwemmen. Kennelijk is dat voor hem sneller of gemakkelijker om op de plaats van bestemming te komen. 


Zwemmen van rat met thermische kijker gezien.

Dit is wat ik wel vaker zien als ik op zoek ben naar ratten. Ik sluip zachtjes rond maar de rat heeft me toch in de gaten, gaat het water en zwemt naar de overkant waar hij zich veilig waant. 


Ratten graven

De rat graaft in een ligbox voor koeien

De melkveehouder had me al aangegeven dat er ratten naast de muur uit een holletje kwamen. Deze ratten liepen dan langs de muur het melklokaal binnen om daar de resten van krachtvoer uit de bakken te eten.

Aan het begin van de avond had ik bij de muur gekeken maar kon geen rattengang vinden. Door het strooien van houtzaagsel in de ligbox was de uitgang aan het zicht onttrokken. Hier zie je dat de rat uit de gang is gekomen en het zaagsel aan het weg duwen is om de uitgang weer geheel vrij te maken. 


Ratten klimmen

De rat klimt naar het vogelvoer.

De ratten klimmen behendig over de takken van de struiken naar de vet- en zaadbollen die er voor de vogels hangen en vullen daarmee hun maag. 

De vogelvoerplak is via gaas afgeschermd voor kauwen die anders met grote happen alles opschrokken en weinig overlaten door de kleine vogels als mussen, vinken en mezen. De steigerpijp waar de vogelvoerplank op is gemaakt is zo glad dat er geen ratten langs omhoog kunnen klimmen. Toch komen ze bij het voer via takken in de buurt en het laatste stukje springen ze naar het gaas gaan er door en zitten op de voerplank. Zoals je ziet springen ze er vanaf als ze daar klaar zijn.

Ratten zijn doorzetters en inventief om bij eten te komen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.