Hoe zie je ratten in het donker.

Als ik de ratten bij je kom bestrijden dan doe ik dat in het donker. De ratten komen gewoonlijk dan pas hun hol uit op zoek naar voedsel. Wij mensen kunnen maar matig zien met heel weinig licht terwijl ratten dat beter kunnen al is het beeld niet zo scherp. De ratten redden zich echter wel door het hebben van snorharen en voelsprieten, hun vaste looproutes en een hele goede reuk. Maar ik heb een thermische kijker en kan daarmee wel goed in het donker zien. 

Met een infrarood nachtrichtkijker zijn de ratten ook goed te zien maar nauwelijks te vinden omdat je gezichtsveld bij het kijken door zo'n richtkijker smal is. Het is alsof je door een rietje kijkt en je verloren telefoon probeert te vinden.

Ratten in de nacht te zien met  een thermisch kijker.

 Ik heb een warmtekijker met een breed gezichtsveld waarmee je de rat snel kunt vinden. Zeker als die warmtekijker gevoelig is en kleine temperatuurverschillen in hoge resolutie worden weergegeven.

In de eerste video zie je een opname van de ratten die achter de sleufslilo in het talud hun hol hebben. Bij schemer komen de ratten hun hol uit, lessen vaak eerst hun dorst aan de kant van de sloot en gaan op zoek naar eten. Eerst even in de slootkant en later als het wat rustiger geworden is op de boerderij. Ze gaan bijna zeker ook naar de maiskuil, Voor ratten is mais onweerstaanbaar lekker.

Hiernaast zie je een opname van een verkenning. Het is twee uur na zonsondergang en echt donker. Druk op de play-button om de opname te zien en waar de ratten te herkennen zijn. De rode kleur betekend dat het daar warm is. Als de temperatuur van koud naar warm gaat dan is het in de warmtekijker te zien van zwart, via wit naar rood. De ratten als warmbloedige dieren en kleuren daarmee rood op. 

Vaak lopen de ratten langs de waterlijn op zoek naar voedsel en dat is ook hier te zien.

Een deel van de maiskuil kleurt rood op als teken dat het daar warm is. Bijna altijd is dat een teken dat er er zuurstof bij de mais is gekomen en dat daarmee een proces van bederf op gang is en daar komt warmte bij vrij.  

Vaak komt die zuurstof in de kuil terecht doordat de aanwezige ratten zich door het afdekzijl heen hebben geknaagd om bij het eten te komen. 

De rat zit daar lekker veilig onder het zeil te eten waar geen kat, hond of uil hem lastig valt. Een van de agrariërs vertelde me dat door het geknaag van de ratten hij elk jaar wel een of meerdere afdekzeilen van € 300.- per stuk kon vervangen. 

Daarnaast is het bederf van de mais ook nog een flinke kostenpost.

 


Vaste looproutes van ratten.

Terwijl ik een rat op stond te wachten die zich schuil hield hoorde ik rechts van mij iets ritselen. Daar was net een rat uit een gang in de mesthoop gekropen toen ik keek en stak hij  snel over naar de andere kant van de sleufsilo precies langs het randje op de grond. Na een korte stop holde hij vervolgens haaks verder naar de loopstal waar de rat tussen twee houden platen schiet en verdwenen if.

Ratten hebben zo hun vaste looproutes het liefst onder het struikgewas of onder pellets door waar ze niet te zien zijn. Ze willen uit het zicht van rovers blijven. Als het niet anders kan dan steken ze snel snel een open ruimte over zoals hiernaast te zien is. 

De rat wil van zijn hol in de mesthoop naar de loopstal of bulksilo waar te eten is. Je verwacht dat de rat de kortste weg neemt van zijn slaapplaats naar zijn eten en schuin oversteekt

Dat doe hij niet en neemt eerst de oversteek naar de andere kant van de sleufsilo, zekert even en gaat vervolgens verder naar de loopstal. Deze route hebben die avond meer

ratten genomen. Meestal stopten ze op het hoekje bij de loopstal en had ik de mogelijkheid om ze te schieten. Je ziet ze daar liggen. Deze rende te snel door zonder pauze. 


Ook in het water zijn de ratten te zien.

Bruine ratten zijn uitstekende zwemmers. Deze rat zat aan de kant van de sloot toen ik zachtjes aan kwam lopen. Hij schrok van mij sprong in de sloot en zwom naar de overkant waar hij even bleef zitten om de situatie te beoordelen.

Katten hebben een uitgesproken hekel om nat te worden en daarmee is zwemmen voor de rat een mooie manier om aan de kat te ontsnappen. Deze rat ontsnapte aan mij. Toen ik hem door de richtkijker probeerde te vinden aan de nadere kant van de sloot was hij nergens meer te zien, ook niet meer met de warmtekijker. 

Alleen het deel van de rat dat boven water uit komt is te zien via de thermische kijker. 

Door het zwemmen van de rat ontstaan er golfjes in het water zoals boeggolven bij een varend schip. Ze zijn symmetrisch aan de rat en hebben de bekende V-vorm. Hier is het goed zichtbaar omdat er geen golfjes van de wind zijn.

Daarnaast is ook een spoor van warmte is in het water te zien in deze opname met een warmtebeeldcamera.  Op een infrarood opname is dit spoort in zijn geheel niet te zien. De rat geeft kennelijk warmte aan het water af

Als de tijd verstrijkt zie je het spoor van de warmte langzaam vervagen en zal na verloop van tijd geheel verdwijnen. De sloot was schoon en er was niets dat aan het oppervlak dreef wat het spoor zou kunnen veroorzaken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.