Help een rat in de keuken

Geen schot gelost

Op de 2e dag van het nieuwe jaar word ik gebeld of ik zou kunnen komen helpen omdat er een of meerdere ratten in de keuken zitten. Natuurlijk wil ik helpen maar een rat in een keuken van 4,5 bij 2,5 meter schieten heb ik niet zoveel trek in. Zo'n keuken staat vol met prijzige apparatuur, op zo een korte afstand schieten is lastig en deze rat is pas veelal te zien na middennacht. Dit gaat een klus met klapvallen worden. De bewoonster was zo handig om een beveiligingscamera neer te zetten om uit te vinden welk dier er in de nacht in de keuken bezig was. Mij gaf het meteen inzicht in waar de rat vandaan kwam en waar hij naar toe trok.

Lekkere noedels

Bij aankomst word ik hartelijk ontvangen en gaan we meteen naar de keuken waar blijkt dat de rat een pak noedels heeft gevonden die op 2 meter hoog op een plank tegen de muur lag. De nu bijna lege verpakking was er nog maar bijna de hele inhoud noedels was door de rat meegenomen naar achter de vaatwasmachine alwaar een hele voorraad door hem was opgebouwd.

Klapvallen voor de rat

Eerst hebben we gecontroleerd waar de rat vandaan kwam of waar doorgangen waren. Eerst het kattenluikje maar op slot gezet om daarna de gaten in de vloer achter de vaatwasmachine en fornuis te vinden en te geadviseerd hoe die dicht te maken.  Al het mogelijke eten voor de rat is verwijderd. Zijn voorraad aan noedels achter het fornuis ging de stofzuiger in, het fruit en andere voedingswaren die niet in glazen potten of blikken zaten opgeborgen.

Het enige eten dat nog te vinden is moet het aantrekkelijke eten zijn dat in een klapval zit. De klapvallen zijn gezet met pindakaas en Zaanse mayonaise wat ratten vaak lekker vinden maar ook is een val gezet met noedels. Dat is deze rat hier gewend en is er kennelijk erg van gecharmeerd. Hij heeft er immers een hele voorraad van aangelegd. De slimme camera weer geplaatste en nu wachten of de rat toe wil happen. 

Neofobie van ratten

Hoe neofoob de rat is kun je op het filmpje zien. Eerst komt de rat telkens achter het fornuis vandaan en loopt tussen het fornuis en keukenblok de keuken in. Als de klemmen geplaatst zijn vertrouwt hij de nieuwe situatie niet en klimt behendig over een smal en verhoogd randje erlangs. Tevens durft de rat niet meer tussen het keukenblok en de vaatwasmachine door te gaan waar ook klapvallen staan. Hij wil wel graag achter die vaatwasmachine zijn omdat hij denkt dat daar zijn voorraad noedels nog te vinden is. Hij probeert langs de vaatwasmachine deur omhoog te klimmen en is later ook te zien op de aanrecht. In de 3e nacht wordt een foutje door de honger hem toch fataal. De dagen erna is geen levende rat meer gezien. Probleem opgelost !

Epiloog Een paar dagen later kreeg ik nog deze foto toegezonden. Zoals hiernaast te zien had de rat zichzelf bijna al om het leven gebracht. Om zijn tanden scherp te houden heeft hij nog aan de elektriciteitskabel zitten knagen. Hij was al door de beschermlaag van de bruine fasedraad heen die de stroom toevoert. Door de blauwe nul draad was hij bijna heen. Op een haar na kortsluiting. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.