Meer ratten dan verwacht.

18-08-2023. Begin van de week werd ik gebeld door een melkveehouder of ik een keer kon komen kijken hoe ze op hun bedrijf van de ratten af konden komen. De eigenaren waren voornamelijk bezorgd dat er ratten aan de elektrische bedrading zouden knagen van de melkrobots of aan de kabels van de omvormers van de zonnepanelen. Een terechte zorg want ik om het vaker tegen dat de ratten vitale bedrading van elektronische apparatuur kapot knagen en storing of kortsluiting veroorzaken.


Rat kijkt onder de golfplaat door om te zien of het veilig is.

Rat kijkt onder de wandplaat door of het veilig is.

Ze zien wel ratten maar nooit veel. Zo af een toe eens een paar als ze het licht aandoen in de jongveestal of op de voergang in de nieuwe loopstal stal. "O ja en de hond is altijd aan het zoeken aan de achterkant van de oude loopstal. Daar kunnen ook nog wel ratten zitten." vertelt deze agrarische ondernemer tijdens de verkenning van de boerderij. 

Op deze grote boerderij is de ontwikkeling van het bedrijf te zien aan de stallen die er staan. Van de jongveestal (oude grupstal) waar nu een paard, pony en kalveren op stro staan, via de oude loopstal die nu gebruikt wordt voor de pinken en droge koeien naar de 3.000 m2 nieuwe loopstal met 3 melkrobots en ruimte voor meer dan 200 melkkoeien.


Bij de verkenning viel meteen op dat er in de nieuwe loopstal er veel huiszwaluw nesten zijn. Een snelle telling leverde al zo’n 45 nesten op en daar waren de eigenaren terecht zuinig op. Op deze boerderij wordt geen gif gebruikt, ook geen rattengif. Daarnaast wordt zoveel mogelijk met eigen opgewerkte energie gewerkt. 

Geen steen- of kerkuilen op deze boerderij te vinden en dat gaan we ook niet stimuleren met nestkasten omdat deze uilen de jonge zwaluwen uit de nesten kunnen halen voordat ze kunnen uitvliegen. Na het uitvliegen zijn de zwaluwen te snel om nog gevangen te kunnen worden door deze uilen.

Bij aanvang van de de bestrijding vroeg ik nog aan de eigenaar hoeveel ratten hij verwachtte. "Je weet het het nooit zeker hoeveel er zitten maar misschien schiet je er zo'n 10 of 15 stuks. Ik ga het morgenochtend wel zien hoeveel je er hebt."

Bij het invallen van de nacht ben ik aan de slag gegaan.


De jongveestal (oude grupstal)

De meeste ratten heb ik gezien en geschoten in de jongveestal. Dat de daar aanwezige ratten nauwelijks gezien werden is wel te begrijpen omdat de ze door de dakgoot, over het dak, tussen de muurplanken of onder roosters liepen. Zonder warmtebeeldcamera had ik ze ook nooit kunnen vinden. Hieronder een opname van 3 ratten die door de dakgoot lopen.

Ratten lopen door de dakgoot.

Drie bruine ratten lopen tegelijkertijd door de dakgoot.


De oude loopstal

In de oude loopstal waar nu de pinken en droge koeien staan liepen de ratten wel gewoon over de grond. Ze kwamen veelal uit de gierkelder, renden naar de overkant om onder een container door naar een sleufsilo te gaan gevuld met doorgedraaid fruit. Ook in de loopstal zelf liepen ze hun kostje bij elkaar te scharrelen in het koeienvoer.

De hond ruikt, hoort en ziet hier de ratten maar kan ze nauwelijks te pakken krijgen achter de stenen en apparatuur die er tegen de muur staan. De ratten schieten in een kier tussen de betonplaat en de loopstal. In veenweide gebieden verzakt de betonplaat altijd omdat de stal wel en de betonplaat niet onderheid is.

Rat kijkt of het veilig is om naar het voer te te gaan.

Voor de rat de oversteek maakt naar de container kijkt hij of de kust veilig is.


De nieuwe loopstal

Bij de nieuwe loopstal waren de ratten in de buurt van de  voersilo’s eenvoudig te vinden met de warmtebeeldcamera en te schieten. Ze kwamen door een gaatje van zo’n 4 cm tussen de betonplaten naar boven en liepen meteen naar de rand van de stal en gingen onder het winddoek zitten. Daar konden ze eten van een klein beetje gelekt voer. Voer dat de hele dag via een vijzel van de bulksilo naar de melkrobot wordt gebracht. Een pracht locatie voor de ratten om te wonen. Een veilig nest onder de betonplaten en een constante aanvoer van vers eiwitrijk voedsel. Waar deze ratten drinken heb ik niet gezien. 

Na het verlaten van het rattenhol eet deze rat van het gemorste voer bij de bulksilo.

De rat doet zich tegoed aan het gemorste krachtvoer.


Aan het eind van de avond had ik 3 tot 5 keer meer ratten bestreden dan de eigenaar van te voren dacht. Hier moet ik wel nog een keer komen om de rattenpopulatie terug te brengen tot een natuurlijke omvang. Er zaten hier aanzienlijk meer ratten dan verwacht. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.