Ratten bestrijden op de boerderij
Op een boerderij is er altijd voedsel voor de dieren aanwezig en dat trekt ratten aan. Vooral in de winter als het onaangenaam koud en nat in de polder is en ze daar weinig voedsel te vinden is trekken ratten naar de boerderijen. Ze weten die te vinden met hun geweldig goede reuk die 30 keer gevoeliger is dan die van mensen. Als de ratten ook nog ergens een goede plek ontdekken om een nest te maken zullen ze zich op de boerderij vestigen.
EcoRat heeft veel ervaring met rattenbestrijding op boerderijen en kan de populatie via rattenjagen snel verkleinen en duurzaam beheren.
Rat in het voer en laat daar ontlasting achter.
De koeien merken nauwelijks iet van het schot.
Ratten eten, bevuilen en bederven de maiskuil.
Omdat ik in de nacht urenlang over het boerenerf loop om de ratten te zoeken zie ik waar ze vandaan komen en naar toe trekken om te eten. De rattenholen, gangen en looppaden zijn op die manier goed te vinden en later te verwijderen of blokkeren.
Ratten bij de maiskuil
Een door ratten geliefd voedsel is mais. Ze veroorzaken overlast en schade bij de maiskuil of waar het aan het vee gevoerd wordt. De grootste schade is niet de hoeveelheid voer die ze opeten maar de bevuiling met urine en keutels en de schade aan de maiskuil die gaat rotten door de gangen die ze er in maken of het zeil dat ze doorknagen.
Ook het krachtvoer is aantrekkelijk voor ze. In de voermachine, op de voorgang of in het melklokaal komen ze ervan eten en bevuilen het. De koeien worden er niet lekker van en geven minder melk..
De ratten schiet ik bij de maiskuil en ben zuinig op je spullen zodat je kuilfolie en kuilkleden gespaard blijven.
Ratten schiet ik ook in stallen.
Het is te begrijpen dat sommige veehouders denken dat het onverstandig is en terughoudend zijn om in hun stallen te schieten waar het vee loopt. Dit komt omdat ze meer bekend zijn met de keiharde knallen van een jachtgeweer dat werkt op basis van een kruidexplosie.
Met een fluisterstil precisie persluchtgeweer voorzien van een goede geluidsdemper schiet ik de ratten. Op 1 meter afstand van de luchtbuks is het geluidsniveau +/- 62 dB. Dit komt overeen met een rustige klap in de handen of een beetje luider dan normale spraaksterkte. Het vee hoort het maar schrikt er niet of nauwelijks van. Koeien in een loopstal kijken even op en eten rustig verder. Zie bovenstaande opnamen. Als koeien in het voerhek staan en daar zelf de buizen rammelen bij het eten dan merken ze het schot vaak helemaal niet op. Heb je toch nog twijfels over het geluidsniveau dan laat ik je voor aanvang horen hoe zacht het geluid van het schot is.
Reactie plaatsen
Reacties