Bijten ratten mensen?

Bruine en zwarte ratten zijn bang voor mensen en zullen als het even kan voor hen wegvluchten. Toch worden mensen wel door wilde ratten gebeten. Dit doen ze alleen uit noodweer als ze in het nauw worden gedreven of als mensen liggen te slapen. Hieronder zal ik uitleggen hoe vaak dat voorkomt, wie er gebeten worden en wat de wonden zijn.

Rat bijt mens - rat valt mens aan.

Een rat in het nauw. Zal hij gaan bijten ? 

Beten van wilde ratten zijn relatief zeldzaam. Het exacte aantal kan echter niet goed worden vastgesteld omdat er veel te weinig wordt gerapporteerd. Mensen van alle leeftijden worden gebeten door wilde ratten, maar de meerderheid van de mensen met rattenbeten zijn kinderen. De meeste beten gebeuren 's nachts terwijl de persoon slaapt. Ratten hebben dan de neiging om in delen van het lichaam te bijten die tijdens de slaap worden blootgesteld zoals handen, vingers en ook het gezicht..

Rattenbeten zijn meestal niet ernstig: de meeste beten worden eenvoudigweg schoon gewassen en de patiënt is klaar met de  behandeling. Het besmettingspercentage van rattenbeten is met ongeveer 2% zeer laag.

Zeer zelden wordt via een rattenbeet een ziekte overgebracht. In de Verenigde Staten vormen ratten geen risico op hondsdolheid. Een enkel keer is dit wel geraporteerd in Polen, Israël, Thailand en Suriname.

Hoe vaak wordt iemand door een rat gebeten?

Over het algemeen lijkt het er op dat rattenbeten relatief zeldzaam zijn, zelfs in gebieden waar ratten veel voorkomen. Uit een onderzoek in Baltimore (VS) onder 1.363 mensen bleek dat hoewel bijna tweederde van de respondenten (64%) aangaf ratten in straten en steegjes te hebben gezien, slechts 6% aangaf ratten in woningen te hebben gezien, en dat slechts 1,2% ooit een knaagdierbeet (ratten- of muisbeet) had meegemaakt tijdens hun leven (Childs et al. 1991).

Hirshhorn en Hodge (1999) ontdekten dat de incidentie van rattenbeten in Philadelphia (VS) tussen 1974 en 1984 2,12 per 100.000 mensen per jaar bedroeg en tussen 1985 en 1996 1,39 per 100.000 mensen per jaar.

Zelf ben ik wel eens door een veldmuis gebeten toen ik die op wilde ruimen nadat onze kater gestopt was met spelen. Het beestje bleek nog te leven en beet in mijn gevoelige vingertop en bleef eraan hangen. 't is 35 jaar geleden maar ik weet het nog. Zo schrok ik ervan."


Mannen - vrouwen.

Mannen worden wat minder vaak door een rat gebeten dan vrouwen maar het verschil is over het algemeen klein.  Diverse studies laten verschillen tussen vrouwen en mannen zien.

Studie Man Vrouw
Childs et al. 1998 48,5% 51.5%
Ordog et al. 1985 42 % 58 %
Hirshhorn and Hodge 1985 48 % 52 %
Hirshhorn and Hodge 1999 42.6% 56.4 %

Type wond na rattenbijt

De verwondingen die door de rattenbijt worden opgelopen zijn verschillend van aard. Van een doorboring van de huid tot een breuk van het bot aan toe. 

Verwonding Voorkomen
Een of meerdere doorboringen van de huid 61%
Snijwonden 14%
Schaafwonden 12%
Bloedingen in de huid 6%
Blauwe plekken 5%
Botbreuken (vingertop) 2%
Meerdere verwondingen van hierboven 12%

Behandeling van de wond na een bijt door een rat.

De meeste beten van de ratten waren niet ernstig waarbij wonden eenvoudigweg konden worden uitgewassen en 98% van de patiënten kon onmiddellijk weer naar huis. Ordog et al. (1985) onderzochten 50 rattenbeetpatiënten, en slechts één patiënt (2%) ontwikkelde een bacteriële infectie waarvoor antibiotica nodig waren.

Risico voor rattenjager

Een rattenjager schiet de ratten op enige afstand (6-30 meter) en gewoonlijk is de rat op slag dood. Mocht dat niet zo zijn dan is er nog enige kans dat de rat hem kan bijten als hij de rat niet met een grijper opraapt maar met de hand. Rattenbestrijders die met fretten en honden werken hebben een iets grotere kans om gebeten te worden omdat de rat in paniek weg zal rennen als die belaagd wordt door de hond of fret.

Conclusie

De kans dat je door een rat gebeten wordt is verwaarloosbaar klein. Ze zullen je alleen maar aanvallen en trachten te bijten als je ze in het nauw drijft. Lopen ze ergens en laat je ze met rust dan zullen ze je niets doen. Ga je echter een kippenhok uitruimen waar veel rattennesten zitten dan is er enige kans dat ze in paniek of radeloosheid naar je toe rennen en je proberen te bijten om te kunnen ontsnappen. 


Mens gebeten door rat.

Omroep Friesland. Bewoonster Mia Graaf van het Bastion in Lelystad zegt door een rat in haar wang gebeten te zijn terwijl ze lag te slapen. "Het was afschuwelijk. Ik durf nu niet goed meer te gaan slapen", zo vertelt de geschrokken bewoonster. "Ik werd 's nachts wakker en ik voelde wat plakkerigs op mijn gezicht. Dat bleek bloed te zijn". Meerdere bewoners van het appartementencomplex hebben overlast van ratten gemeld. Zie hier de videoreportage van Omroep Friesland.

BNNVARA. Vroege Vogels Nieuw. Een Duitse enrnstig verzwakte dakloze man is op het Spaanse eiland Mallorca gestorven na een aanval van ratten. De man werd met talloze rattenbeten op zijn lichaam bewusteloos binnengebracht in het plaatselijke ziekenhuis. Hij stierf toen zijn organen ermee stopten. Bron Vroege Vogels Nieuws 07-05-2013 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.