Ratten in het kippenhok

Ratten bij het kippenhok is een veelvoorkomend probleem. De oorzaak is doorgaans de overmaat aan voer dat aanwezig is, de veiligheid voor de rat in het kippenhok en de mogelijkheid tot het maken van vluchtgangen of zelfs nesten. 

Ratten in het kippenhok bij nacht.

Deze ratten wonen in het kippenhok. Foto EcoRat

Bewoners die in het buitengebied zijn opgegroeid zijn bekend met de aanwezigheid van ratten in de natuur. Ze weten dat je die  rattenpopulatie alleen onder controle kunt houden door voortdurend te letten op de sporen van aanwezigheid van ratten. Ratten poepjes, loopsporen, knaagschade en rattengangen worden door ze herkend. Ze zetten vallen of klemmen en proberen de populatie ratten klein te houden en trachten te voorkomen dat het een plaag wordt.

Buitenlui 

Bij bewoners opgegroeid in een stad en niet bekend met ratten zie ik het vaak verkeerd gaan als ze buiten op het platteland gaan wonen. Vol enthousiasme gaan ze buitendieren houden en dan zijn konijnen en kippen het meest voor de hand liggend. Ik geef ze geen ongelijk want het is reuze gezellig om kippen te horen kakelen in het kippenhok en in de ochtend een paar verse eieren toe. 

Helemaal mooi is het om loslopende kippen te hebben die hun portie voedsel bij elkaar scharrelen op het erf. In de avond gooit de bewoner nog wat vers kippenvoer in de voerbak of los in het kippenhok om ze naar binnen te lokken. De kippen weten het en komen al aangehold als de achterdeur open wordt gedaan. Het echte buitenleven gevoel. Heerlijk.

Na wat foerageren gaan de kippen al snel op stok. De volgende ochtend vindt de bewoner een lege voerbak en gaat ervanuit dat de kippen dat allemaal opgegeten hebben. Niets is minder waar omdat de kippen in de nacht niet eten en slechts op stok zitten. Hooguit laten ze  en af en toe een poepje vallen. Dat is het enige dat ze daar die nacht doen. 

De ratten worden niet gezien omdat die pas bij nacht tevoorschijn komen. In de ochtend bij het licht worden zijn ze al weer weg en liggen ze in hun hol uit te buiken of lekker een tukkie te doen met een goed gevulde maag.

Jonge rat in het kippenhok op weg naar de voerbak

Jonge rat in het kippenhok op weg naar het kippenvoer. Foto EcoRat

Oplossing

Voer de kippen alleen in de ochtend. Zorg dat in de avond al het voer op is of dat de ratten er niet bij kunnen. Een goede oplossing daarvoor is de trapsilo. Een klep boven het voer gaat pas open als de kip op een plankje gaat staan en kan pas dan bij het voer. Loopt de kip weg dan val de klep weer dicht en is het voer afgesloten. Een rat en ook de mussen kunnen er niet meer bij.


Bouw rattenwerend kippenhok

Zorg dat de ratten niet in het kippenhok kunnen komen. 

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan maar de volgende 3 maatregelen helpen al veel.

1 Gaas. Gebruik heel fijn kippengaas. Gaas met 2 cm gaatjes is al te groot want daar kunnen kleinere ratten al door. Gebruik 1 cm draadnet of sterk en fijn dubbeltjes kippengaas.

2 Vloer. Neem een betonnen vloer in het kippenhok. Daarbovenop gooi je 20 cm grond. De kippen kunnen dan nog steeds krabben maar de ratten kunnen er niet meer gangen en holen in maken. Een 1 cm x 1 cm en 2 mm dik gegalvaniseerd draadnet in de vloer voldoet ook prima.

Als dat niet mogelijk is zoek een partij oude 30 x 60 cm tegels en zet ze strak aansluitend tegen elkaar in de grond onder de wanden. Doe dit 60 cm diep. De ratten graven gewoonlijk niet dieper dan 50 cm. Hiermee voorkom je dat de ratten onder de wanden door graven en in het kippenhok kunnen komen. 

3. Afsluiten.  Sluit alle kieren af. Een rat kan al door een kiertje van 2 cm naar binnen gaan. Echt alle kieren moeten dicht dus ook die bij het deurtje, in de hoeken en daar waar het dak aansluit op de wanden van het kippenhok.  Ratten zijn inventief, uitstekende klimmers,  ijverige gravers en geven niet snel op als ze bij voedsel willen komen. 

Geen oplossing

De voerbak ophangen aan het plafond zodat het 20 cm boven de grond hangt is geen oplossing. Hieronder zie je zo'n voerbak 20 cm boven de grond hangen en 3 jonge ratten zitten er al in. Eén jonge rat zit nog op de grond. Ratten kunnen uitstekend zwemmen, springen en klimmen. Deze sprong van 20 cm is voor jonge ratten al geen probleem. Hij komt aanlopen en hup met een sprongetje zit hij in het kippenvoer. Ratten springen tot 75 cm hoog.

Ook jonge ratten springen in de opgrhangen kippenvoerbak.

3 van de vier jonge ratten (rood) zitten al in de opgehangen voerbak. Opname met thermisch camera. Foto EcoRat. 

Als de ratten wel het kippenhok in kunnen komen en de bodem bestaat uit grond dan zal na verloop van tijd de rat eerst vluchtgangen en later zijn hol in het kippenhok gaan maken. Deze gangen maken ze liefst onder iets dat in het koppenhok ligt. In het kippenhok leeft hij veilig  achter het gaas in een hol onder de grond waar geen uil of kat bij kan komen. Lekker eten in overvloed.

Voor een rat een prima plek om zicht voort te planten en zijn jongen groot te brengen. Zeker als er ook nog water voor de kippen aanwezig is. Voortplanten kunnen ze...nog beter dan konijnen. 

Ga je een kippenhok bouwen, bouw het dan ontoegankelijk voor de rat. Het bespaart je een hoop ellende in de toekomst. 

Nog is het mogelijk dat de rat binnen bij het voer komt doordat hij zich een weg knaagt door het hout van het kippenhok. Dus ook als je een prima hok gebouwd hebt dan moet je toch zo af en toe controleren of alles nog ratbestendig is. 

Nooit doen

Vragen om problemen is om in de avond kippenvoer los op de grond te gooien. Verreweg het meeste voer gaat naar de ratten als die aanwezig zijn en anders komen ze vroeg of laat wel. Komen doen ze zeker. 

Rat komt door het gaas uit het kippenhok. Zichtbaar onder infrarood licht.

Volwassen rat gaat door het gaas richting sloot. Foto EcoRat


Hier nog een voorbeeld van hoe ratten door planken heen kunnen knagen. Ze verschaffen zich daarmee toegang tot het kippenhok en het geliefde kippenvoer. Snel opgeven doen ze niet. 

De rat zit achter het gaatje in de planken te wachten omdat hij onraad ruikt. Deze volwassen rat waande zich daar veilig. 

Ratten hebben onder de wand van het kippenhok door gegraven. Ze aten van het kippenvoer en de eieren van de broedende krielkip.  

Reactie plaatsen

Reacties

Johan de Slegte
2 jaar geleden

Had ik dit maar eerder geweten hoe je een rat onvriendelijk kippenhok moet bouwen, dan had ik nu die knagers niet telkens op bezoek. Dank voor de tips. Een stel oude tegels ga ik ingraven. - Johan -