Ik zocht naar ratten maar vond deze dieren


Steenuilen

Datum 15-03-23 Aan het begin van de verkenning stond ik nog even met de eigenaar van het melkveebedrijf te praten over waar ik het beste kon beginnen toen ik al een steenuiltje zag vliegen. 

Hiernaast een opname van de twee steenuilen die later op de avond naast de boerderij zaten. Alle twee zaten ze op de houten rand van de afzetting.

De muizen die ik op de boerderij zag waren heel erg schuw. Bij het minste of geringste geluid dat ik maakte schoten ze weg. Zou dat komen door de aanwezigheid van deze uilen?


Ransuil

Datum 11-03-23 De eerste avond bij dit melkvee bedrijf had ik al uilen gehoord maar niet gezien. Die avond hoorde ik ze eerst in de verte en later ook dichterbij. Dan hoop je deze magische en geruisloos vliegende vogel door de thermische nachtkijker te kunnen zien. Hun vlucht is heel herkenbaar. Het kwam er niet van.

Deze keer hoorde ik een uil al aan het begin van de nacht en best dichtbij. Toch was het een verrassing toen ik op zoek was naar ratten maar deze uil vond. Hij zat stilletjes op een hek. Zie hiernaast de opname.

Weet jij welke uil het is? Geef een reactie onder aan de pagina. Wij denken een ransuil. 


Bunzing

Datum 03-03-23 Lees eerst dit om het filmpje beter te begrijpen.

Op zoek naar ratten kwam plots een bunzing over het pad aangelopen.

1e deel. Langs de roller verdween jij onder de bramenstruiken en raakte uit het zicht. 

2e deel. Even later is de bunzing weer te zien en loop soepel tussen de scherpe bramenstuiken weer richting weiland en onder de bramenstruik niet meer te zien.

3e deel. Even later is hij er weer, steekt het pad terug over en gaat de polder in. Aan het eind van het filmpje zie je dat de eend van de bunzing schrikt en de sloot in vlucht.


Koolmees - pimpelmees - zwartkop

Datum 01-03-23 Dit is een nachtzichtopname met de richtkijker onder infrarood licht. Het vogeltje in het holletje in de knotboom wordt in monochrome grijstinten weergegeven. 

Door het ontbreken van kleur is het toch moeilijk te zien welk vogeltje het is. Is het een veelvoorkomende koolmees of pimpelmees. Eigenlijk kloppen de strepen dan niet zo. Misschien is het wel een zwartkop? Maar die zijn gewoonlijk begin maart nog niet in Nederland terug uit Spanje, Marokko of Algerije.

Heeft een van de vogelaars onder jullie een idee? 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.