Ik zocht naar ratten maar vond deze dieren.


Als ik in de nacht met de thermische kijker op zoek ben naar naar uw ratten kom ik ook ander dieren tegen die bezig zijn met hun leven. Ze doen een tukkie op een tak, zijn op zoek naar eten, hangen en beetje rond of proberen voor (hun) nageslacht te zorgen. 

Hieronder laat ik je zien wat ik zoal tegen kom. Het zijn opnamen met de thermische kijker waar ik de ratten mee probeer te vinden. Deze opnamen zijn meestal in Rad Hot en soms in de andere weergave mogelijkheden White Hot, Black Hot of Fusion. Daarnaast kunnen de opnamen zijn gemaakt met de richtkijker en die zijn altijd in monochrome grijstinten en er staat een richtkruis in beeld. 

De vele, vele uren turen door de thermisch kijker terwijl er niets bijzonders is te zien bespaar ik je. 

Ransuil iop een hek waargenomen met thermische nachtzicht

Vossen

Datum 16-11-23. Een vos is maar weinig groter dan een grote huiskat. Hij lijkt zo groot door zijn lange vacht en dikke staart. Deze opname is half november gemaakt en dat heeft de vos al zijn wintervacht en lijkt de staart bedrieglijk groot. 

Een vos weegt niet meer dan 3 1/2 tot maximaal 10 kg. Het mannetje, de rekel, is de grootste van de twee geslachten. Toen de vos mij tot 15 m was genaderd had hij me in de gaten en schoot weg de struiken in. Helaas staat het laatste deel er niet op omdat ik kennelijk per ongeluk de opname stil had gezet. 

Vossen staan beken om het roven van kippen en siervogels. De beste remedie om de vos op een natuurlijke manier bij je dieren weg te houden is om een beetje actieve waakhond te hebben. Daar zijn vossen als de dood voor. 

De vos kwam zo dichtbij omdat ik in het donker doodstil en benedenwinds stond.


Hazen

Datum 12-09-23. Uit onderzoeken van Wageningen Environmental Research (WENR) blijkt dat de hazenpopulatie afneemt en dat de staat van instandhouding van de haas ongunstig is. Dit was voor de minister in 2022 reden om het jachtseizoen niet te openen voor de haas in de provincies waar de populatie een dalende trend vertoont. Dat is o.a. in de provincie Utrecht. 

Eerder dit jaar heb ik in Utrecht al veel hazen gezien in de nabijheid van boerderijen. Dit jonge haas lag eerst naast de loopstal in een leger in een pol hoog gras, nu was hij aan de wandel. Een volwassen haas liep er ook rond. Kennelijk heeft het jachtverbod snel effect.


Steenuilen

Datum 26-07-23. Bij de verkenning van de boerderij liet de melkveehouder mij al de nestkast van de steenuil zien. Niet veel later zagen we het steenuiltje ook zitten maar dan in de invliegopening van de onbewoonde kerkuilenkast.

Later bij de bestrijding van de ratten heb ik de steenuiltjes vele malen gezien en gehoord. Op het landhek, op de rand van de dakgoot, op de nok van de veldschuur en als laatste zat er een te pronken op een paal. Deze opname is gemaakt met ongeladen persluchtgeweer.

De steenuilen zijn zo klein dat ze wel muizen maar nauwelijks of geen ratten kunnen vangen. 


Ransuil - baltsgedrag - vleugelklappen

Datum 12-04-2023 Ik zie maar zelden zoveel  uilen op één plek als dat ik hier zag. Uilen vliegen gewoonlijk geruisloos door de nacht maar deze ransuil deed naast zijn onopvallende baltsroep ook het vleugelklappen tijdens het vliegen als onderdeel van de balts. PRACHTIG.

Het klappen wordt veroorzaakt door de vleugels onder het lichaam hard tegen elkaar te slaan, waarbij het geluid ontstaat door de harde schachten van de grote slagpennen.

In de opname van hiernaast is het te zien. Eerst alles op normale snelheid en daarna delen 10 x vertraagd met toelichting. Helaas geen geluid.

Of ik ratten heb gezien? Ja, een paar en alleen in grote met gaas overdekte kippenhokken waar ze veilig zijn voor de uilen.


Steenuilen

Datum 15-03-23 Aan het begin van de verkenning stond ik nog even met de eigenaar van het melkveebedrijf te praten over waar ik het beste kon beginnen toen ik al een steenuiltje zag vliegen. 

Hiernaast een opname van de twee steenuilen die later op de avond naast de boerderij zaten. Alle twee zaten ze op de houten rand van de afzetting.

De muizen die ik op de boerderij zag waren heel erg schuw. Bij het minste of geringste geluid dat ik maakte schoten ze weg. Zou dat komen door de aanwezigheid van deze uilen?


Ransuil

Datum 11-03-23 De eerste avond bij dit melkvee bedrijf had ik al uilen gehoord maar niet gezien. Die avond hoorde ik ze eerst in de verte en later ook dichterbij. Dan hoop je deze magische en geruisloos vliegende vogel door de thermische nachtkijker te kunnen zien. Hun vlucht is heel herkenbaar. Het kwam er niet van.

Deze keer hoorde ik een uil al aan het begin van de nacht en best dichtbij. Toch was het een verrassing toen ik op zoek was naar ratten maar deze uil vond. Hij zat stilletjes op een hek. Zie hiernaast de opname.

Weet jij welke uil het is? Geef een reactie onder aan de pagina. Wij denken een ransuil. 


Bunzing

Datum 03-03-2023 Lees eerst dit om het filmpje beter te begrijpen.

Op zoek naar ratten kwam plots een bunzing over het pad aangelopen.

1e deel. Langs de roller verdween jij onder de bramenstruiken en raakte uit het zicht. 

2e deel. Even later is de bunzing weer te zien en loop soepel tussen de scherpe bramenstuiken weer richting weiland en onder de bramenstruik niet meer te zien.

3e deel. Even later is hij er weer, steekt het pad terug over en gaat de polder in. Aan het eind van het filmpje zie je dat de eend van de bunzing schrikt en de sloot in vlucht.


Koolmees - pimpelmees - zwartkop

Datum 01-03-2023 Dit is een nachtzichtopname met de richtkijker onder infrarood licht. Het vogeltje in het holletje in de knotboom wordt in monochrome grijstinten weergegeven. 

Door het ontbreken van kleur is het toch moeilijk te zien welk vogeltje het is. Is het een veelvoorkomende koolmees of pimpelmees. Eigenlijk kloppen de strepen dan niet zo. Misschien is het wel een zwartkop? Maar die zijn gewoonlijk begin maart nog niet in Nederland terug uit Spanje, Marokko of Algerije.

Heeft een van de vogelaars onder jullie een idee? 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.