Is het een dove rat?

15-09-2023. De eigenaar van het melkveebedrijf in Utrecht vroeg of ik ratten kon komen bestrijden. Op het bedrijf stikte het van de ratten. Ze zitten bij en in de maiskuil, op de voergang en bij de oude loopstal. Als voorbeelden van de mate van de overlast gaf hij aan dat zijn hond elke week er wel een paar wist te vangen. Op de nachtcamera in het hok waar de koeien kalveren zag hij in de nacht vaak ratten lopen. Ook bij de avondronde over de boerderij zag hij wel 5 tot 10 ratten wegschieten als hij het licht aan deed. Of ik over 2 á 3 weken kon komen. Het was nu even te druk. 


De rat kuipt onder de pellet vandaan.

De rat kruipt onder een pellet vandaan.

Drie weken later ging ik er goed voorbereid naar toe. Geweer en richtkijker in prima staat en mooi ronde kogeltjes gesorteerd, Thermische kijkers, schietstok en twee volle kogelmagazijntjes mee en natuurlijk het papierwerk op orde.

Op Google Maps had ik al gezien dat het een vrijstaande boerderij was met ruime afstand tot de buren en geen overpaden. Een situatie waar gemakkelijk het terrein af te sluiten en veilig te werken is.

Omdat de rattenbestrijding met een persluchtgeweer voor hem nieuw was heb ik eerst gedemonstreerd hoe alles in zijn werk gaat. In de jongveestal het PCP geweer nog een keer scherp geschoten met de kogelvanger die altijd mee is. Dat opnieuw scherpschieten voor aanvang van de bestrijding doe ik bijna altijd want door temperatuurveranderingen en vervoer kan het geweer altijd iets verlopen. Een verschil van een 0.5 cm op 22 afstand kan al genoeg zijn om een rat te missen. 


Nieuwe sleufsilo's. Bij een kop koffie voor aanvang vertelde hij dat het de laatste 3 weken erg druk was geweest. Er waren nieuwe sleufsilo's aangelegd naast de loopstal. Gelukkig was die drukte nu achter de rug. Aan het begin van de week was het beton gestort en nu moet het alleen nog verder uitharden. De boerderij was nog geen jaar geleden gekocht en er moet veel worden verbeterd. De plannen zijn ambitieus.

Aan de slag. Het hek van het erf dicht, de hond naar binnen, zoveel mogelijk lichten uit en ik aan de slag. Thermische kijker aan en op zoek naar de ratten. Eerst langs de oude loopstal naar achteren op de erf. Geen rat te vinden. Vandaar naar de maiskuil en er een poos aan het zoeken geweest. Ook geen rat te zien. Dan maar in de loopstal kijken. Daar zitten ze vaak op de roosters en op de voergang. Ook geen rat te zien. Waar zitten ze? Is het nog te vroeg in de avond?

Kennis van zaken. Agrariërs weten bijna altijd goed waar de ratten zich ophouden, welke vluchtroutes ze gebruiken en waar ze eten. Hoe kan het dat ik hier dan toch geen rat zie? De agrariër had me immers gevraagd vanwege de grote rattenoverlast.

Na bijna 2 uur ben ik ermee gestopt. In die tijd heb ik één rat had gezien, geschoten en opgeraapt. 


Zoals altijd heb ik de agrariër een foto en een eerste verslagje gestuurd van de resultaten van de rattenjacht van die avond.

Zou het een dove rat zijn?

De geschoten rat. Zou het een dove rat zijn?

Bouwactiviteiten.

Toen ik de agrariër de volgende dag sprak was mij al snel duidelijk dat de ratten waren weggetrokken door de bouwactiviteiten die hadden plaatsgevonden. Het was niet alleen een af en aan rijden geweest van de betonwagens eind vorige week maar in de 2 weken daaraan voorafgaand waren er meer dan 1.000 heipalen in de grond geslagen. De ratten hebben gedurende de dag geen oog dicht kunnen doen door de harde klappen van de heimachines en de trillingen die daarbij ontstaan. 

Ratten hebben gevoelige snorharen en voelsprieten en het moet in de twee weken van heiwerkzaamheden een hel voor ze zijn geweest.

De buren. Een week later stuurde hij me nog een berichtje dat hij mij had aanbevolen bij de buren een stukje verderop. Die hebben een groot erf met loslopende kippen en die hadden plots heel veel last van ratten. Zelfs overdag liepen ze met groepjes over het erf op zoek naar voedsel.

Tja,....waar zouden die zo plots vandaan komen? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.