Leidsch Dagblad een nacht mee met rattenjager van Diemen

16 februari 2024 werd ik gebeld door Chiara Mars journaliste van het Leidsch Dagblad. Ze wilde een reportage maken over rattenjagen als bestrijding van ratten nu het gebruik van gif niet meer mag. Na wat uitleg hoe het rattenjagen in zijn werk gaat en waar ik het meestal uitvoer kwam de vraag of ik het goed vond dat ze een keertje mee mocht.


"Kan ik een keertje met je mee gaan rattenjagen om te zien hoe dat gaat? Kan ik ook een fotograaf meenemen?" 


Plaats van rattenbestrijding vinden

Voor mij de taak om eerst een opdrachtgever te vinden die akkoord is dat ik met een journalist en fotograaf over het erf loopt én waar ook nog ratten zitten. Liefst wilde ze het in de buurt van Leiden hebben wegens het regionale karakter van de krant. Maar ja bij de opdrachtgevers waar ik de ratten weg hou zitten weinig ratten en bij een nieuwe is het ook zo wat om een eerste keer met z'n drieën aan te komen én ik heb geen zekerheid dat er ook echt ratten zitten.

De eerste twee veehouders die ik belde hadden weinig belangstelling. Een derde vond het een prima idee om er aan mee te werken. Hij had ervaren hoe goed de methode werkt om de ratten op deze manier te bestrijden. Een jaar geleden had ik bij hem op een avond enige tientallen geschoten en was erg verheugd geweest dat hij eindelijk van de overlast en schade veroorzakende ratten af was. Ik dacht dat er nu een jaar later wel weer enige ratten zouden zitten. Voor de zekerheid ben ik er een uurtje gaan zoeken met de thermische kijker maar er was slechts een enkele rat te zien. Ik moest op zoek naar een ander plek.

Een agrariër in Leidschendam waar ik eerder een keer was geweest had er wel oren naar om ons te ontvangen. Ook hier nog een keer een rondje over de boerderij gemaakt en daar liepen vier maanden na mijn laatste bezoek nog wel ratten in het koeienvoer op de voorgang van de loopstal.. 

In de koeienstal zit een jonge rat in het koeienvoer. De koe heeft mij wel in de gaten deze jonge rat nog niet. 

26-02-2024.Geen wind, geen regen, 4 graden, de weersverwachting is goed. Bij de boer komt het uit, journaliste en fotograaf Taco van der Eb zijn beschikbaar en ik ook. Op 27 februari is het rattenjagen met het Leidsch Dagblad erbij. 


"Super! De fotograaf heeft nog niks in zijn agenda, en ik ook niet, dus morgenavond moet lukken."


Ervaring en routine

27 februari 2024. Gewoonlijk neem ik eigenlijk nooit iemand mee maar nu deze twee erbij zijn valt het me op hoeveel dingen voor mij vanzelfsprekend zijn geworden. Het gaat dan onder andere om de te dragen kleding en schoeisel, werking van apparatuur als persluchtgeweer, warmtebeeldcamera's, richtkijker maar ook de kogelbanen, lasermetingen, ballistische calculator, infraroodlicht, veiligheid, hygiëne en hoe stil je moet zijn en hoe dieren zich gedragen.

Onderhand ben ik zo gewend om ratten te zoeken met een thermische kijker dat als er eentje in beeld is ik hem direct wel herken. Thuis had ik nog met ze geoefend op een paar waterkippen die in de slootkant zaten te dutten, later op de boerderij was het toch nog een hele kunst voor ze om de rat op het schermpje in de warmtekijker als zodanig te herkennen. Zo zal ik ook wel begonnen zijn alleen weet ik dat niet meer. Oefening baart kunst. 

Ik hoop dat het ze een leerzame avond is geweest waarin duidelijk is geworden hoe het rattenjagen plaatsvindt en waarom het een uitstekend alternatief is voor het gebruik van rattengif. Veilig, snel en effectief. Ik vond het in elk geval fijn dat ik heb kunnen laten zien hoe het werkt en vertellen waarom ik het doe. 

De dagen erna hebben we beelden uit de richtkijker en thermische camera uitgewisseld. 

De laatste loodjes. Vanuit de deuropening van de koeienstal kijken de journaliste en fotograaf aan de eind van de avond de duisternis in om te vernemen wat ik uitvoer.

Ratten verzamelen, tableau maken en foto naar de opdrachtgever zenden aan het eind van de avond. Het videoverslag komt de volgende dag samen met de aanbevelingen over hoe en waar ratten te weren. 

18 maart 2024. Chiara laat me weten dat het artikel klaar is en als de planning door gaat het 23 maart in de bijlage Regio van het Leidsch Dagblad zal worden gepubliceerd. Ik ben benieuwd. 

Zaterdag 23 maart. Artikel is gepubliceerd Leidsch Dagblad Katern Regio pagina 6 & 7

Zondag 24 maart. Artikel is online gepubliceerd.

Journaliste Chiara Mars | Fotograaf Taco van der Eb.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.