Heb je nog tijd om een keer ratten te schieten

Mijn laatste bezoek bij deze melkveehouder was van januari 2023. Nu 15 maanden later kreeg ik een WhatsApp bericht van hem of ik nog een keer tijd had om ratten te komen bestrijden. Ondanks de genomen maatregelen was er de laatste weken een sterke toename in schade die de ratten veroorzaakte. De maiskuil werd kapot gevreten, in schuifdeur van de loopstal hadden ze een gat geknaagd en ze waren op nog meer plekken schade aan het veroorzaken.


"Heb je misschien nog tijd om een keer ratten te schieten?"


De eerste rat die sneuvelde was er een op de maiskuil. De weerkaatsing van het infrarood licht op de pellet is te zien en daarmee de kogelbaan.

De eerste rat die sneuvelde was er een op de maiskuil. De weerkaatsing van het infrarood licht op de pellet is te zien en daarmee de kogelbaan.

Een overvloed aan eten

De veehouder heeft klapvallen en klemmen staan om de ratten weg te vangen maar het is op boerderijen altijd moeilijk om ze daar mee te vangen. Ratten zoeken hun maaltijd bij elkaar op de boerderij waar voer in overvloed is. Zie ze dan maar eens met iets lekkers in een val of klem te lokken. Het beste lukt dat meestal met Zaanse mayonaise, pindakaas of voedsel dat al op de boerderij aanwezig is. Hier is dat mais dat aan de melkkoeien gevoerd wordt, opfok melkpoeder dat de klaveren krijgen of haver dat aan de paarden gevoerd wordt. Ratten ontwijken alles wat nieuw is en soms helpt het om lokvoer aan te bieden waar ze al mee bekend zijn.

De rattenoverlast neemt toe

Ondanks zijn inspanningen met klemmen en vallen neemt de overlast toe. Als je eenmaal aardig last heb van ratten fokken ze sneller dan je ze met klemmen en vallen weg kunt vangen. Gif wil deze boer die aan weidevogel beheer doet niet gebruiken en dat mag ook niet meer. 


"Het buitenlicht zal ik ook uit doen."


Goede voorbereiding.

Toen ik een half uur na zonsondergang aankwam was de hele boerderij donker en was ook de buitenlamp die op basis van een bewegingssensor aan springt afgeplakt met een vuilniszak. 

De grondgebruikverklaring die ik hem had toegezonden lag al geprint en getekend klaar omdat de boer er zelf niet was wegens een vergadering.

Plattegrond van waar de ratten zich ophouden

De jonge zoon overhandigde mij die verklaring en toonde op de achterkant de plattegrond van de boerderij met de plaatsen waar de ratten de laatste tijd gezien werden. 6 kruisjes stonden op de plattegrond. Met een kordate rondleiding langs de kruisjes werd telkens kort het gedrag van de ratten besproken en de overlast die ze veroorzaakten. 

Na de rondleiding van deze jongeman heb ik mijn geweer scherp gesteld en ben aan de slag gegaan.

Scherp stellen geweer. 

Dat opnieuw scherpstellen doe ik bijna altijd omdat door het vervoer of temperatuurverschillen toch kleine afwijkingen kunnen ontstaan. 

Het afstellen van het persluchtgeweer is precisiewerk.

Afstellen van het geweer na vervoer. Zero afstand is 22 meter. Grootte van het roosjes is 5.5. mm, de doorsnee van de pellet ook.. Van links naar rechts eerste twee schoten om te controleren (7 mm te laag) daarna bijstellen en 2 keer controle of het roosje geraakt wordt. Daarna nog iets bijgesteld en een keer door het roosje geschoten. 


"Succes vanavond. Stuur je morgen ook nog de filmpjes?"


De rat zit in de mais te eten en kijkt regelmatig op om te zien of het nog veilig is.

De rat zit in de mais te eten en kijkt regelmatig op om te zien of het nog veilig is. Ik sta op 23 meter afstand in het weiland aan de achterkant van de maiskuil. Zou de rat vermoeden hebben dat ik er ben?

Poes met 3 poten

De zoon vertrekt voor het scherpschieten van het geweer en wenst me nog succes met de toevoeging; ''of ik mogen het videoverslag van de rattenbestrijding ook nog wil toezenden''. Op het laatste moment vraagt hij of ik voorzichtig ben voor de poes met drie poten. Die woont op het erf. Ik stel hem gerust dat ik heel goed het verschil zie tussen een rat en een kat.

Bijna 3 uur bezig geweest

De eerste rat die sneuvelde zat aan de voorkant op de maiskuil daarna volgden er met enige regelmaat steeds meer, 3 ratten bij de bouwkeet, 6 aan de achterkant van de maiskuil, 4 in het slootje naast de loopstal, 1 bij de mesthoop, 2 ratten achter de loopstal, 1 in de loopstal en nog een rat in het slootje tussen de loopstal en de sleufsilo's. Best veel voor een sessie rattenbestrijding op een boerderij waar al actief de ratten worden bestreden. 


"Is het gelukt of nog bezig?"


Het tableau van ratten aan het eind van de rattenbestrijding.

14 van de 17 liggen op het tableau. Twee ratten kon ik niet uit de sloot halen één is er in de gierput gevallen. De twee kleinste ratten zijn rond de 3 weken oud. 

Om 23:50 uur krijg ik een berichtje of het gelukt is of dat ik nog bezig ben met de rattenbestrijding. 

Ik was net klaar met het verzamelen van de ratten. Tekst en uitleg heb ik gegeven waar de ratten precies zaten, hoeveel ik er geschoten heb en waar ze hun hol hebben. Op alle aangegeven kruisjes op de plattegrond heb ik ratten geschoten en advies gegeven over welke aanvullende maatregelen daar nog genomen kunnen worden om de ratten te weren. 

Blauwtong

Bij de schapen had ik geen ratten gezien en het waren er ook minder dan verleden jaar. Tot zijn ongenoegen had de agrariër afscheid genomen van een flink deel van zijn lamschapen wegens het bedrijfsrisico dat het blauwtongvirus met zich mee brengt. Een deel van de schapen is hij verleden jaar verloren en ook een aantal koeien waren door de blauwtong overleden. Zelfs nu aan het eind van de winter had hij een aantal koeren die te lijden hadden van de gevolgen van een infectie met blauwtong. Een serieus risico waar nog geen oplossing voor is. Hoe gaat dat deze zomer worden als de temperaturen weer gaan stijgen, de knutten actiever worden en nog niet tegen het blauwtong virus gevaccineerd kan worden?

Weidevogelbeheer 

Ook sprak hij nog vol bevlogenheid over het weidevogelbeheer dat op de boerderij gevoerd wordt. Daar zijn verwilderde katten in de polder een probleem. Ze roven de vogels van de nesten af en vangen de kuikens. Soms grijpen ze zelfs een opvliegende meerkoet uit de lucht. 

Ruim na middernacht ben ik vertrokken. De volgende dag nog het videoverslag gemaakt en verzonden plus nog een paar aanvullende tips gegeven om de ratten weg te houden. Deze bestrijding moet toch flink verlichting geven. Slechts een rat die ik gezien heb kon ik niet schieten. Die was weg voordat het schot gelost kon worden en later heb ik hem ook niet meer gezien. Ik hoop dat de ratten en de blauwtong weg blijven. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.