Waarom de testikels van ratten zo groot zijn

Een manlijke rat (ram) heeft in verhouding tot zijn lichaam indrukwekkend grote testikels. Deze hangen achter zijn lichaam en lijken wel op twee kussentjes. De vraag is waarom die testikels van de rat zo groot zijn. 

De grote testikels (ballen) van de rat zijn duidelijk te zien.

550 gram zware rat.

Spermacompetitie

Hoe de anatomie van de voortplantingsorganen er uit zien houdt verband met het paringsgedrag van het mannetje en vrouwtje. Bij de soorten waarbij verschillende mannetjes paren met een vrouwtje dat loops is komt sperma van de verschillende mannetjes in het voortplantingsorgaan van het vrouwtje. Als een mannetje in deze situatie meer sperma inbrengt dan is de kans dat zijn sperma de vrouwelijke eitjes bevrucht groter en zal zijn DNA aan de volgende generatie worden doorgegeven. Om meer sperma te produceren heeft dit mannetje ook grotere testikels nodig.

Zo werkt het bij ratten ook.

Bij ratten werkt dit ook zo. Vooral bij een grote ratten populatie is er sprake van dat meerdere manlijke ratten met een vruchtbaar vrouwtje paart. In een kleine populatie kan het alfa mannetje het nog wel overzien en de manlijke ratten die lager in rangorde staan verjagen. Als de populatie groot is geworden kan hij ze allemaal niet meer de baas en zullen rammen minder hoog in de orde ook hun kans grijpen en met het vrouwtje paren.

Vruchtbaarheidscyclus van een rat is 4 tot 6 dagen waarbij de moer gedurende ongeveer 5 uur vruchtbaar is. 

Soorten waarbij slechts één mannetje met een vrouwtje paart is er geen sprake van spermaconcurrentie en heeft het mannetje relatief kleine testikels.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.